VIDEO | Palatul Kiseleff și copilăria Regelui Mihai (DOCUMENTAR)

Publicat: 12/07/2022, 21:30

Palatul Kiseleff este situat pe Șoseaua Kiseleff din București, vis-a-vis de Ambasada Rusiei. Palatul a fost casa în care regele Mihai și-a petrecut, deopotrivă cu Palatul Elisabeta, anii copilăriei. Este înconjurat de o istorie aparte, care continuă de mai bine de 100 de ani. Cu toate acestea, însă, Palatul Kiseleff a devenit cu timpul sediu pentru multe companii.

Palatul Kiseleff, numit și Vila de la Șosea, a fost cumpărat în anul 1909 de regele Carol I și a fost modificat în stil neoromânesc de arhitectul Grigore Cerchez. Sub acest acoperiș au locuit: Carol al II-lea, soția sa, Elena, regele Mihai și, pentru scurt timp, prințesa Elisabeta.

Palatul a fost inițial o casă boierească, care a aparținut familiei Candiano-Popescu, fondator al mișcării antidinastice cunoscută sub numele de Republica de la Ploiești. Acesta a vândut casa în anul 1907 boierului Constantin Iarca, fostul primar al Buzăului.

Doi ani mai târziu, vila a fost cumpărată de Casa Regală. Arhitectul Grigore Cerchez a adus modificări la această construcție în stil neoromânesc, cu un foișor specific pentru arhitectura mioritică. Tot acest arhitect a fost și cel care s-a implicat în transformarea Palatului Cotroceni.

Conform Radio România, în extrasele existente din Arhivele Naționale Istorice și Centrale există o serie de date legate de funcționarea Palatului în acele timpuri. În pivnița vilei se afla o cramă, iar în perioada 1 ianuarie și 31 mai 1930 s-a încasat o sumă de peste 123.000 de lei în urma comerțului.

Mai mult, în proprietate erau scoase la licitație un camion și un microbuz, în timp ce garajul avea o serie de mașini de lux.

Palatul era bine administrat, astfel că în componența personalului se aflau un guvernator, un institutor, un profesor de gimnastică, trei doamne de onoare, un general-șef al Casei Militare și un șef al cancelariei. Pe lângă acesta, în palat lucrau cinci șoferi, un șef al parcului palatului, dar și un administrator, un grădinar și un croitor al Casei Regale.

La 8 iunie 1930 a avut loc întâlnirea Regelui Mihai cu tatăl său, Carol, care abia se întorsese din exil, pentru a-i atribui tronul. În 1940, după abdicarea Regelui Carol al II-lea și revenirea în țară a reginei-mamă Elena, prim-ministrul, generalul Ion Antonescu i-a propus reginei să locuiască la Palatul Kiseleff.

În anul 1947, însă, regele Mihai a abdicat. Astfel, un an mai târziu, clădirea a fost naționalizată, iar proprietățile și bunurile administrate de acesta au ajuns pe mâinile autorităților.

Palatul Kiseleff și-a pierdut în acea perioadă strălucirea și scopul pe care îl avea, iar clădirea a fost transformată în Club al Ambasadei URSS. Ulterior, și acesta a fost transformat în cămin studențesc, mai exact în anul 1981.

De-a lungul anilor, însă, palatul a fost transformat. El a fost renovat, iar proprietatea oferă aproximativ 6.000 mp de birouri moderne. Astfel că, după anul 1989, vila a fost timp de 17 ani sediul băncii ING. Ulterior, încă din anul 2013, vila a devenit sediul Eximbank, o bancă deținută de statul român.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Imagini şocante cu Carla’s Dreams: 'Spart de drogat la concert'. FOTO
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
Primarul din Cernavodă, luat la bătaie în plină stradă de preotul din oraş şi de...
VIDEO Detalii șocante după uciderea fetiței de 8 ani din Botoșani. De ce s-a întors...
A fost prins suspectul în cazul uciderii Mariei, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
A fost găsită o planetă ca Pământul ÎN OGLINDĂ! Ar exista VIAȚĂ AICI
S-a dus cel mai generos actor. ZI DE DOLIU în România: "Era penultimul mohican din...
Prințul Harry și Meghan Markle. Blestemul lăsat în urma lor
Cum sună live vocea Cleopatrei Stratan la vârsta de 21 de ani, cu piesa Ghiță....
VIDEO Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în...
Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Croatul Ante Pavelic, întemeietorul și ideologul Ustaše. Politician, avocat, nazist, criminal de război, consilier al...
×